Väktarskolan AB

×
Den här webbsidan använder cookies. Genom att fortsätta besöka webbsidan accepterar du detta. Du kan läsa vår cookie-policy här Läs mer här.
×
Vi kan genom vår samarbetspartner Nordea Finans erbjuda räntefri avbetalning av våra utbildningar. Läs mer här

ORDNINGSVAKT

Gör en samhällsinsats och arbeta i ett viktigt yrke som gör skillnad

Hur man utbildar sig till ordningsvakt

Det finns två alternativ att utbilda sig till ordningsvakt.

Alternativ 1.
Den som inte är behörig väktare eller skyddsvakt skall genomgå grundutbildning för ordningsvakt. 

Alternativ 2.
Den som är behörig att arbeta som väktare eller skyddsvakt får genomgå avkortad utbildning för ordningsvakt. 

Klicka på länkarna här under för kursanmälan samt mer information om grundutbildning för ordningsvakt samt avkortad utbildning för ordningsvakt.  

Polismyndighetens krav för att förordnas till ordningsvakt

För att kunna förordnas av Polismyndigheten som ordningsvakt måste man utöver grundutbildningen uppfylla följande krav: 
- Fyllt 20 år. 
- God laglydnad. Laglydnad kontrolleras genom att polisen hämtar in uppgifter från misstanke- och belastningsregistren. Om Du dömts för brott som begåtts under de senaste fem åren anses Du inte som lämplig.  
- Lämplighet (Du kommer att kallas till en intervju hos Polismyndigheten för en allmän bedömning av Din lämplighet). 
- Behärska svenska språket i tal och skrift väl. Språkkunskaperna kommer att bedömas av polisen. 
- Normal fysik (springa 2000 meter på högst 12 minuter samt lyfta och dra en 77 kg docka minst 15 meter).

Om ordningsvaktsyrket

Ordningsvaktens arbetsuppgifter regleras i lag och huvuduppgiften är att medverka till att upprätthålla den allmänna ordningen.

Ordningsvakter har begränsade polisiära befogenheter och har polisman som sin förman. De vanligaste arbetsplatserna är i publika miljöer såsom kollektivtrafiken, tunnelbanan, större tågstationer, köpcentrum, större varuhus, nattklubbar, idrottstillställningar, festivaler, restauranger samt domstolar. Det förekommer allt oftare att ordningsvakter patrullerar på allmänna gator och torg på uppdrag av olika kommuner.  

   

Våra ordningsvaktsutbildningar

Grundutbildning för ordningsvakt

Den som inte är behörig väktare eller skyddsvakt skall genomgå grundutbildning för ordningsvakt. Utbildningen genomföres under tio dagar och den elfte dagen sker proven av polismyndigheten (skriftligt teoriprov samt KKS-granskning). Proven sker på plats i våra skolor med personal från polismyndigheten. Löptestet samt dragning av dockan sker under utbildningen på plats i våra skolor.   

Förkortad ordningsvaktsutbildning

Det här är snabbspåret för dig med rätt bakgrund som vill utbilda dig snabbt. Den som är behörig väktare eller skyddsvakt samt har genomgått utbildning i expanderbar batong är behörig att genomgå den avkortade utbildningen för ordningsvakt. 

Andra relaterade utbildningar

Totalvaktsutbildning

Om man är utbildad och behörig väktare får man genomgå den avkortade utbildningen för ordningsvakt, men om man är utbildad ordningsvakt finns det ej någon avkortad utbildning för väktare, varför det är att föredra att först utbilda sig till väktare och därefter fortbildar sig till ordningsvakt, om man vill arbeta med båda yrkena. 

Bevakningsbranschen strävar dessutom för att all bevakningspersonal skall vara utbildad väktare i grunden.   

Utbildning i expanderbar batong

Utbildning i expanderbar batong ingår i grundutbildning för ordningsvakt men inte i den avkortade utbildningen för ordningsvakt. Är Du behörig väktare eller skyddsvakt och vill genomgå den avkortade utbildningen men ej har genomgått utbildning i expanderbar batong måste Du först genomgå den då det är ett krav från polismyndigheten.